La teràpia online està guanyant popularitat, i cada vegada és més habitual trobar publicitat de teràpies psicològiques en línia. En una societat molt connectada a la tecnologia, és fàcil mantenir el contacte amb familiars i amics llunyans. Però, al mateix temps, aquesta connexió virtual pot fer que ens allunyem dels qui tenim a prop. La pregunta és: és la tecnologia el problema o és l’ús que en fem?
Aquest debat sobre el creixement tecnològic és complex, però no és l’objectiu d’aquest article. Personalment, crec que la tecnologia és una eina que, ben utilitzada, pot ser molt útil. Com es deia en aquella famosa pel·lícula: “un gran poder comporta una gran responsabilitat”. Hem d’utilitzar-la amb prudència.
Ara, anem al tema que ens interessa: la teràpia en línia funciona igual que la teràpia presencial?
L’Evidència Científica de la Teràpia Online
Després de revisar bases de dades científiques com PubMed, APA Psycnet i Science Direct, puc assegurar-vos que sí, la teràpia online és efectiva. Per exemple, una revisió sistemàtica feta per Valencia Granados i Vargas-Nieto (2015) va analitzar 82 articles sobre l’efectivitat de la teràpia en línia en pacients amb depressió. Els resultats van mostrar que més del 80% dels estudis reportaven millores estadísticament significatives.
A més, Díaz Palarea, Calvo Francés, Ramal López i Betancort Tabares (2008) van revisar l’efectivitat de la teràpia online per tractar l’ansietat, amb resultats similars: la majoria dels estudis confirmaven la seva eficàcia.
Altres investigacions també avalen aquests resultats (Bermejo Mercader, 2001; Himle et al., 2006; Hassija i Gray, 2009; Bouchard et al., 2004; Yuen et al., 2013; Fitt i Rees, 2012).
Avantatges de la Teràpia Online
- Accessibilitat
La teràpia online et permet accedir a sessions des de qualsevol lloc del món. Pots continuar amb la teva teràpia mentre estàs de vacances o viatjant per feina, sempre que tinguis connexió a internet.
- Comoditat
Per a aquells que prefereixen no sortir de casa, la teràpia online és ideal. Pots realitzar les sessions des de la comoditat de la teva llar, estalviant temps i diners en desplaçaments.
- Privacitat
La teràpia online ofereix més privacitat. Pots accedir a les sessions sense que ningú sàpiga que estàs rebent teràpia, evitant l’entrada a centres amb rètols visibles de “teràpia psicològica”.
- Connexió Global
La teràpia online et permet connectar amb professionals d’arreu del món, donant-te l’oportunitat de trobar l’especialista que millor s’adapti a les teves necessitats.
La ciència ens diu que la teràpia online sí que funciona. Ofereix avantatges significatius en termes d’accessibilitat, comoditat, privacitat i la capacitat de connectar amb professionals globals. És una eina poderosa que, ben utilitzada, pot ser molt efectiva per millorar la salut mental.
I tu, t’animes a provar la teràpia online? No esperis més i contacta’m avui mateix per programar la teva primera sessió. Descobreix els beneficis de la teràpia online i com pot ajudar-te a millorar el teu benestar emocional des de la comoditat de la teva llar.
Bibliografia
Bermejo Mercader, A. (2001) Valoración y aplicación de la terapia psicológica via internet. INFORMACIO PSICOLOGICA, (75), 65–71. Recuperado a partir de https://www.informaciopsicologica.info/revista/article/view/540
Bouchard S., Payeur M., Rivard V., Allard M., Paquin B. , Renaud P, y Goyer L. (2000). Cognitive behavior therapy for panic disorder with agoraphobia in videoconference: preliminary results. CyberPsychology&Behavior. 3, 999–1007.
Díaz Palarea, M.D.; Calvo Francés, F; Ramal López, J.; Betancort Tabares, E (2008) Tratamiento de la ansiedad on-line. Psiquiatria.com, 1.
Fitt, S., y Rees, C. (2012). Metacognitive Therapy for Obsessive Compulsive Disorder By Videoconference: A Preliminary Study. Behaviour Change, 29(4), 213-229.
Hassija, C. y Gray, M. (2009). Telehealth-based exposure therapy for motor vehicle accident-related posttraumatic stress disorder. Clinical Case Studies, 8, 84–94. doi:10.1177/1534650108326975
Himle, J., Fischer D., Muroff J. et al. (2006) . Videoconferencing-based cognitive behavioral therapy for obsessive-compulsive disorder. Behaviour Research and Therapy. 44, 1821–1829.
Valencia Granados, C. L. i Vargas-Nieto, J. C. (2015). Is Online Therapy Effective for Depression? A Systematic Review. Enfoques, 2(1), 83–116. https://doi.org/10.24267/23898798.211
Yuen, E., Herbert, J., Forman, E., Goetter, E., Juarascio, A., Rabin, S., Bouchard, S. (2013). Acceptance based behaviour therapy for social anxiety disorder through videoconferencing. Journal of Anxiety Disorders, 27, 389–397. doi.org/10.1016/j.janxdis .2013.03.002
Em pots contactar a:
No tinc despatx propi així que treballo en diferents despatxos d’Osona, digues-me d’on ets i et diré on ens podem trobar.
Telèfon
622 51 34 02
@ariadnaparespsicologia
Correu electrònic
apares.psicologia@gmail.com