Actualment esteu veient La salut mental a la feina: una prioritat oblidada?

La salut mental a la feina: una prioritat oblidada?

El dia 10 d’octubre es celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. La primera vegada que es va commemorar aquest dia va ser el 1992, amb l’objectiu de difondre el coneixement sobre la salut mental i així combatre l’estigma que l’envolta. Cada any, el dia se centra en un tema diferent, i enguany el lema és “És l’hora de prioritzar la salut mental al lloc de treball”.

És sorprenent que, en una societat tan enfocada a la producció i a maximitzar beneficis, moltes empreses encara no posin el focus en cuidar la salut mental dels seus treballadors. La salut mental afecta directament la productivitat, augmenta l’absentisme, les baixes laborals, i incrementa els costos d’atenció mèdica. Llavors, com és possible que aquest tema continuï estigmatitzat i oblidat?

Segons la OMS (2024), al 2019 un 15% dels adults en edat laboral patien algun problema de salut mental. No sabem com han obtingut aquestes dades, però jo posaria la mà al foc que aquest percentatge és molt més alt. Molts trastorns d’ansietat o depressió no estan diagnosticats, i per tant, no es comptabilitzen.

Factors de risc per a la salut mental a la feina

En aquest mateix article de la OMS, hi ha un apartat que em sorprèn especialment: els riscos per a la salut mental a la feina. Jo he treballat en fàbriques d’alimentació, plàstic, metall, hostaleria, magatzems, com a administrativa, i en l’àmbit de la salut pública. Quan llegeixo això, no sé si riure o plorar. Segons l’article, els riscos inclouen: 

       – Càrregues de treball excessives o manca de personal
       – Horaris inflexibles o excessivament llargs
       – Falta de control sobre la càrrega de feina
       – Condicions laborals deficients o insegures
       – Cultura institucional que permet els comportaments negatius
       – Supervisió autoritària o falta de suport
       – Funcions laborals mal definides
       – Inseguretat laboral i baixa remuneració
       – Demandes conflictives per a la conciliació de la vida familiar i laboral

Podria jurar que gairebé totes les empreses on he treballat complien amb aquests riscos! Però el més xocant és que, quan comences una feina nova, et fan fer un curs de prevenció de riscos laborals… Només per cobrir l’expedient. Tots preocupats per la seguretat física, però la salut mental? No importa gens. I si t’atreveixes a agafar una baixa o queixar-te, seràs assenyalada, criticada o, fins i tot, acomiadada. Així que, on queda la cura per als treballadors?

Per no parlar de les diferències de gènere, l’assetjament laboral o els sous precaris, que també influeixen en la salut mental i molt.

La intel·ligència emocional i la realitat laboral

Ara es comença a parlar de gestió emocional a les escoles, però als centres de treball sembla que aquest tema sigui tabú. Les èlits d’aquestes grans empreses s’omplen la boca parlant d’intel·ligència emocional a casa o entre amics, però al treball? No existeix. Si busques “millorar la salut mental a la feina” a internet, trobaràs consells com: 

       – Fomentar un ambient laboral positiu 
       – Implementar horaris flexibles 
       – Promoure l’equilibri entre vida personal i laboral
       – Escoltar els treballadors per detectar problemes 

Però… tot això, de què depèn? De nosaltres com a treballadors? Sembla que no tenim cap marge de maniobra. Això em recorda el concepte de la indefensió apresa de Martin Seligman, un psicòleg dels anys 60. Quan tenim la percepció de no tenir control, deixem d’intentar canviar les coses, encara que tinguem les eines per fer-ho. És el que ens passa al lloc de treball, on ens han fet creure que no podem fer res per millorar la situació..

Què podem fer?

Els treballadors i les treballadores hem de organitzar-nos, donar-nos suport mutu i no callar davant les injustícies. La classe obrera està maltractada, i si no fem res per canviar-ho, ningú ho farà per nosaltres. 

Cuida’t, cuida la teva salut mental i la de les persones del teu entorn. Prioritzar la salut mental és una necessitat, no un luxe.

Bibliografia

OMS (2024) Mental Health at work. Recuperat de: https://www.who.int/es/news-room/factsheets/detail/mental-health-at-work

Em pots contactar a:

No tinc despatx propi així que treballo en diferents despatxos d’Osona, digues-me d’on ets i et diré on ens podem trobar

Telèfon

622 51 34 02

Instagram

@ariadnaparespsicologia

Correu electrònic

apares.psicologia@gmail.com